Rabobank vindt het ook: varkenssector moet op de schop

Varken

Ook de Rabobank, bankier van veruit de meeste boeren, zegt het nu hardop: de varkenssector is dringend aan hervorming toe.

Volgens Ruud Huirne, directeur ‘food en agri’ van de bank, is de huidige opleving van de markt slechts tijdelijk van aard. "Als zich weer een prijsdal voordoet, zal dat nog dieper ingrijpen dan de crisis waar de sector nu uitklimt."

Visie

Huirne voorspelde dit tijdens de presentatie van zijn visiedocument over de varkenshouderij, eerder deze week. De Rabobank meent dat doorgaan op dezelfde voet geen optie is. Want de prijzen mogen dan weer wat hoger liggen dan tot voor kort, de concurrentiepositie van Nederland is er niet beter op geworden. De kostprijs stijgt hier namelijk sneller dan bij de concurrenten in het buitenland; onder meer door de relatief strengere welzijns- en milieueisen.

Verhaal

De oplossing volgens de Rabobank: de verschillende schakels moeten gaan samenwerken om producten te maken die onderscheidend zijn en beter aansluiten bij wat consumenten willen. Zoals vlees dat met meer aandacht voor dierenwelzijn is vervaardigd. Uit het document: "De koek kan alleen groter worden door het produceren van varkensvlees met een ‘verhaal’, waarbij kwaliteit, smaak, dierenwelzijn, duurzaamheid en milieu leidend zijn. Marchanderen voor gewin op korte termijn moet volledig worden losgelaten.” 

Deel dit artikel