Strostalboeren de dupe van overheidsbeleid

Strostal

De intensieve veehouderij is verantwoordelijk voor een groot deel van de stikstofuitstoot. Dat komt vooral door de ammoniak die vrijkomt uit de mest. Ammoniak ontstaat door het mengen van ontlasting en urine. De overheid lijkt de oplossing voor de uitstoot met name te zoeken in technologische kunstgrepen, zoals luchtwassers in varkensstallen. Een ramp voor de varkens, en ook voor diervriendelijke varkensboeren met strostallen!

Luchtwassers zijn een schijnoplossing

Luchtwassers in stallen moeten de uitgaande lucht zuiveren van ammoniak en stof. Maar het is al jaren bekend dat luchtwassers levensgevaarlijk zijn omdat ze de kans op stalbranden aanzienlijk vergroten. Ook veroorzaken ze gezondheidsproblemen bij varkens en boeren, doordat de luchtkwaliteit binnen de stal nóg slechter wordt. De lucht wordt immers pas ‘gewassen’ bij het verlaten van de stal, die omwille van dat proces potdicht moet blijven.

Luchtwassers blijken bovendien in de praktijk veel minder uitstoot te filteren dan jarenlang werd beweerd. Kortom: een schijnoplossing die bovendien het welzijn van varkens en boeren schaadt. Het is pijnlijk dat juist vooruitstrevende boeren met strostallen nu de dupe lijken te worden van strengere uitstootregels.

Strobed goed voor dierenwelzijn

Naar schatting zijn er in Nederland zo’n 76 varkensbedrijven met in totaal een kleine 30.000 zeugen, waar de drachtige zeugen in groepen gehuisvest worden op stro. Veel beter voor de varkens! “Maar”, schrijft vakblad Boerderij, “ook al biedt de strostal de hoogste vorm van dierwelzijn voor dragende zeugen, er zullen niet zomaar stallen bijkomen. De kans is eerder dat bedrijven die willen uitbreiden afscheid moeten nemen van hun strostal.”

Strostallen veroorzaken minder ammoniak

In de intensieve veehouderij leven varkens boven een grote mestkelder waar al hun poep en urine zich vermengt, daardoor ontstaat er zoveel ammoniak. Varkens die voldoende ruimte krijgen, poepen en plassen niet op dezelfde plek dus daar ontstaat veel minder ammoniak.

In strostallen krijgen varkens wat meer ruimte, daar is zonder technologische kunstgrepen al sprake van een fikse ammoniakreductie. Toch ziet het er naar uit dat de boeren met strostallen nu gestraft worden voor de uitstoot van de intensieve veehouders.

Doodsteek voor strostalboeren

Vanwege de stikstofcrisis zijn er nu strengere regels met betrekking tot stikstofreductie. Veel bedrijven worden daardoor gedwongen om een luchtwasser aan te schaffen. Maar dat betekent voor strostalboeren – die hun stal hiervoor ingrijpend moeten verbouwen – al snel een investering van een paar ton. Robbert Jacobs, technisch specialist bij ForFarmers, is dan ook somber: “Voor een aantal strostallen zal een verplichte luchtwasser de doodsteek zijn.”

Laat varkens natuurlijk gedrag vertonen

De werkelijke oplossing voor het ammoniakprobleem ligt in een veel kleinere veestapel en een wijze van varkenshouden die varkens de ruimte geeft om natuurlijk gedrag te vertonen. Precies wat strostalboeren nu al doen!

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de Varkens in Nood-nieuwsbrief.

Deel dit artikel