Varkens zijn zo slim dat ze zelfs gereedschap gebruiken

6 november 2019
Hartelijk dank!
Foto: Varkens in Nood/Sabine Grootendorst

Het was al bekend dat varkens intelligente dieren zijn, maar nu blijkt dat ze zelfs gereedschap kunnen gebruiken. Een onderzoeker legde op beeld vast hoe zwijnen met gereedschap een nest bouwden.

Een nest bouwen

In een Franse dierentuin onderzocht ecoloog Meredith Root-Bernstein een groep visayawrattenzwijnen. Deze zeldzame varkens leven van oorsprong in de Filipijnen maar worden op enkele plekken in gevangenschap gehouden. Root-Bernstein zag hoe een van de zwijnen een stuk tak oppakte en deze gebruikte als schep om in de grond te graven en aarde mee te verplaatsen.

De varkens deden dit om een nest te graven, als voorbereiding op de geboorte van hun biggetjes.

Gereedschap

Root-Bernstein en haar onderzoeksteam kwamen nog een paar keer terug naar de dierentuin en zagen de zwijnen de activiteit herhalen. Het gedrag kan daadwerkelijk worden gezien als gereedschapsgebruik. De zwijnen gebruikten namelijk een voorwerp om de fysieke eigenschap van iets anders (in dit geval de grond) te veranderen. De onderzoekers legden op een gegeven moment wat roerspanen neer om het graven voor de varkens makkelijker te maken, maar ze gaven toch voorkeur aan een stuk hout.

Intelligentie bij varkens

Het is al langer bekend dat varkens ontzettend slimme dieren zijn. Hun cognitieve vaardigheden zijn te vergelijken met een kind van vier. Zo kunnen ze goed dingen onthouden, bijvoorbeeld waar eten verstopt ligt. Ook snappen ze hoe spiegels werken en kunnen ze zelfs spelletjes spelen. Er is ook al eens gezien hoe wilde zwijnen stenen tegen een schrikdraad duwden, om te testen of ze er doorheen konden. Hoorden ze een klikgeluid, wisten ze dat de stroom aanstond en liepen ze er met een grote boog omheen.

In de vee-industrie

Als je weet hoe slim deze dieren zijn, is het extra treurig om te bedenken hoe de meeste varkens gehouden worden. Dicht op elkaar gepropt, in kale en vieze stallen. Met vaak als enig speelgoed een ijzeren ketting met een bal eraan, op lange na niet genoeg om aan hun behoefte om te onderzoeken te voldoen. Varkens in de vee-industrie vervelen zich dan ook enorm.

Wij blijven ons inzetten voor deze slimme dieren totdat ze allemaal kans hebben op een waardig leven. Steun jij ons?

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)