Blog 47: Napoleon

Blog 47

De grondlegger van Europa, de kleine man die twee eeuwen geleden leefde en vooral bekend werd door zijn zelfkroning als keizer van Frankrijk. Napoleon. En dan nu de link naar varkens. Die is er niet direct. En inmiddels toch ook weer wel.

Het kwam zo. Ik kreeg een reactie via mijn varkenshouderijwebsite. Of hij een half varken kon bestellen. Eén die een goed leven had gehad. En wat het kostte per kilogram vlees. Uiteraard reageerde ik uitgebreid via mail en nodigde hem uit de varkens te bezoeken. Zo kon hij zelf oordelen wat een goed leven voor hen was. Hij is geweest en vond het hier echt top. Met mooie, bruin lederen schoenen aan werden de varkens in hun onderkomens en uitlopen bezocht. Poep en modder is weg te wassen. Hij was om en bestelde concreet een half varken.

‘Hebben de varkens elk een naam?’, vroeg hij. Ik legde hem uit dat dit niet zo was. Althans de vleesvarkens niet. De fokzeugen hebben allen een naam, die zij bovendien heel goed kennen. Zeugen blijven hier jaren en dat schept een enorme band die door een naam wordt versterkt. Eenmaal bij de groep vleesvarkens wijst de man gelijk naar een groot, bruinachtig varken. ‘Die wordt het!’. Napoleon is voor hem. Hij bedacht de naam Napoleon later thuis met gezin en mailde mij dat. Ik heb een foto van het bewuste, benaamde dier als reactie teruggestuurd.   

Toch bijzonder. Vaak maak ik mee dat mensen zodra zij een varken hebben geaaid; biggen hebben zien buitenspelen het vlees van hier niet meer willen en dan toch maar kiezen voor het anonieme vleesbakje met cellofaan erom in de supermarkt. ‘Ik kan het vlees niet meer eten nu ik ze gezien heb. Zielig.’  Dat is dan de wegkijktactiek. Net doen of je niet weet dat de kiloknaller een bakje dierenleed is. Gewoon opeten en niet nadenken.

De grondlegger van een nieuw bewustzijn onder consumenten, het grote vleesvarken dat nu nog leeft en bekend wordt doordat hij een bijzonder mooie naam kreeg van zijn consument. Napoleon is groot, donkerbruin en van het ras Mangalitza X Duroc X Pietrain. Hij heeft hier tien maanden heerlijk geleefd en is nu aan zijn laatste levensweek bezig. Volgende week breng ik hem weg. Dan wordt hij geslacht. De helft van hem gaat naar die meneer, die vol overtuiging kiest voor diervriendelijk en smakelijk vlees. The circle of life.

Diana Saaman,

Natuurlijke varkenshouderij Frank en Frij, september 2015

Deel dit artikel