Eyes on Animals inspecteert oververhitte varkenstransporten

Medewerker Eyes on Animals inspecteert varkenstransport
Een medewerker van Eyes on Animals inspecteert het welzijn van varkens in een veewagen.

Varkens in Nood strijdt samen met andere dierenwelzijnsorganisaties tegen het vervoer van dieren op hete dagen. Een van die andere organisaties is Eyes on Animals. Deze stichting komt al jaren in actie tegen dierenleed tijdens transport en in het slachthuis. De medewerkers van Eyes on Animals zijn vaak op pad, ze controleren veewagens en bezoeken slachthuizen. Daarbij registreren ze de misstanden die ze aantreffen. Met het onthullen van dierenleed in de vee-industrie, zetten ze druk achter verbeteringen. De hands-on werkwijze van Eyes on Animals sluit goed aan op de meer politieke en maatschappelijke manier van werken van Varkens in Nood.

Oververhitte varkens bij Vion

Vorig jaar filmde Eyes on Animals oververhitte varkens in veewagens bij slachthuizen van Vion in Boxtel en Apeldoorn. Door een slechte planning van Vion stonden vrachtwagens urenlang te wachten in de warmte. De beelden maakten pijnlijk zichtbaar hoe hijgende en kwijlende varkens lagen te vergaan van de hitte. Na een handhavingsverzoek van Eyes on Animals kreeg Vion een boete. Zie hier het laatste inspectieartikel met een update.

Advies aan vervoerders en slachthuizen

Naast het onthullen van dierenleed, geeft Eyes on Animals ook voorlichting aan veetransporteurs en slachthuizen. Ze laten die bedrijven zien hoe ze diervriendelijker kunnen werken om angst en pijn bij de dieren te beperken. Zo hebben meerdere slachthuizen op advies van Eyes on Animals schaduwplekken gebouwd met ventilatoren en vernevelaars om wachtende veewagens te koelen. Dankzij de inzet van Eyes on Animals werken veel slachterijen tegenwoordig met kortere wachttijden.   

Meer weten?

Eyes on Animals speelt een belangrijke en actieve rol in de strijd tegen dierenleed tijdens transport en in het slachthuis. Veel dierenorganisaties maken gebruik van hun onderzoeken en beelden. Niet alleen op warme dagen, maar het hele jaar door. Kijk voor meer informatie op hun website.

Deel dit artikel