Boerderij Hamel

Restauranthouders Maarten en Josephine Hamel hebben veertig tot zestig varkens op de boerderij naast hun huis. Dat is nog eens wat anders dan de acht varkens waarmee ze in 2017 begonnen! De varkens hebben permanent een groot stuk grond (gras, beton en zand) met modderpoel tot hun beschikking, maar kunnen ook schuilen in de stal. Daar ligt een dikke laag stro.

Het voer bestaat uit varkensbrokken en hooi, maar de varkens scharrelen ook zelf nog het een en ander bij elkaar! De mest gaat op de weilanden van omringende boerderijen.

Er zijn twee beren en er vindt natuurlijke bevruchting plaats. De zeugen hebben één à twee keer per jaar een nest van acht tot twaalf biggen. Als een zeug gaat werpen, gaat ze naar een aparte stal, helemaal vol stro, waar ze maximaal twee à drie weken blijft.

De biggen worden niet gecastreerd. Na twaalf maanden komt de slager ze ophalen en zijn ze in twintig minuten in de kleine slachterij. Het vlees gaat naar het restaurant (‘t Geheim van Bergen in Bergen op Zoom), en wordt ook verkocht in de boerderijwinkel. Bij Maarten en Josephines filosofie van eerlijk vlees past dat ze niets weggooien: de varkens worden gebruikt van kop tot kont.

Deel deze varkensboer