Boerderij Van Rossum

Foto's: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Ed en Wieteke hebben horecazaken en een hotel. Hun hele business draaien ze in het Groene Hart en vanuit hun groene hart! Zoals ze zelf zeggen: hun oorsprong is bewondering voor de natuur en respect voor de kringloop.

De varkens lopen op het privéterrein van Ed en Wieteke. Het zijn er twee (nooit meer) van het ras Gasconne: een heel oud, langzaam groeiend varkensras, afkomstig uit de Franse Pyreneeën. Ze worden als biggen gekocht bij een bevriende biologische varkenshouder. Ed en Wieteke voeden ze op een rustige, zorgzame manier op. De boeren zijn gek op hun varkens! De dieren hebben een prachtig glanzende vacht. Ze zijn gezond, vrolijk en aanhankelijk. ’s Nachts liggen ze lekker tegen elkaar aan.

De varkens kunnen permanent naar buiten. Ze hebben een uitloop van aarde en weiland, in totaal zo’n 450 vierkante meter! Heerlijk veel ruimte om rond te rennen, te struinen en te luieren. En om te badderen natuurlijk in een van de modderbaden. Er staan struiken waar ze veilig aan kunnen knabbelen. Ze hebben toegang tot een binnenruimte van zo’n 30 vierkante meter, met stro op de grond. In de deuropening zitten spatlappen. Bij kou gaat de bovenste klep van de deur dicht. De varkens worden tweemaal per dag verzorgd. Ze krijgen biologisch varkensvoer, aangevuld met muesli en groenteafval van de moestuin.

Als ze tien tot twaalf maanden oud zijn, worden de varkens geslacht. Ze gaan met z’n tweeën naar het slachthuis. Daags voor de slacht worden ze opgehaald: de wagen is ruim, er ligt stro op de vloer, er is zelfs klassieke muziek… De rit duurt zeven minuten. De varkens brengen een nacht door in het slachthuis, in een ruime stal. Voor de slacht worden ze elektrisch verdoofd. Een stressvrij einde aan een heerlijk leven.

Deel deze varkensboer