Decohof

Foto's: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Wie bij Decohof in het Overijsselse Dalfsen aankomt, heeft niet meteen door dat er ook varkens wonen. Decohof is een natuurlijke kwekerij, met rijen bomen en struiken in de volle grond. Maar kijk, in de verte zie je tussen de bomen de varkens! Zo gauw ze de bezoekers in het oog krijgen, komen ze aanlopen. 

De dieren zijn het hele jaar buiten. Ze hebben kalverhutjes met veel stro om in te schuilen. Er staan o.a. wolvarkens waarvan sommige een kruising zijn maar Vincent heeft ook andere rassen. Ze eten alles wat ze kunnen vinden, en wroeten naar hartenlust! Op die manier zorgen ze voor een bodem waarin vervolgens de bomen en struiken goed kunnen groeien. Groenbemesters (zoals rogge), die Vincent verbouwt voor de bomen en struiken, worden door hem met een graanpletter verwerkt tot voer voor de varkens. Daarnaast vormen de groente- en fruitrestanten uit de pluktuin een lekker tussendoortje!

Vijfsterrenboer Vincent houdt de varkens niet voor het vlees, maar omdat ze nuttig zijn op de kwekerij: ze ruimen percelen op en maken de grond klaar voor gebruik. Maar hij denkt ook na over voedselvoorziening en wil laten zien dat het anders kan. De biggen worden dus wél geslacht. Ze zijn minimaal veertien maanden oud als Vincent ze persoonlijk naar de (kleinschalige) slachterij brengt. Het zijn er zo’n vier per jaar. Vincent vindt het lastig om ze weg te brengen, het went nooit. De slager zei hem ooit dat hij een van de weinigen is die echt afscheid neemt van zijn dieren. Vincent wil er zeker van zijn dat de dieren geen stress hebben, en blijft altijd bij ze tot het voorbij is. Er is een klein winkeltje op het terrein, waar het vlees van de varkens wordt verkocht.

Deel deze varkensboer