Dykhoeve

Op Dykhoeve in het Gelderse Herwen lopen honderd biggen rond van de rassen Duroc en Piétrain. Elke groep van vijfentwintig varkens beschikt over 1 hectare grond met een wel heel bijzondere slaap- en rustplek: een paalwoning op 90 centimeter hoogte! De varkens komen daar via een brede loopplank. In de ruimte onder de paalwoning kunnen ze ’s zomers de schaduw opzoeken. De paalwoningen zijn droog en schoon vanbinnen: varkens piekeren er niet over om in hun huis te mesten. Bij warm weer wordt er gezorgd voor een modderbad.

Boeren Jeroen en Gerdien werken graag met dieren, maar ze willen méér: een bedrijf waar op een natuurlijke manier voedsel wordt geproduceerd in een functioneel ecosysteem zonder afvalstromen.

Op de boerderij worden voedergewassen verbouwd, die de varkens zelf ‘oogsten’. Ze worden bijgevoerd met raapschroot en tarwe van een akkerbouwer uit de buurt. Elke maand krijgen ze een nieuwe strook grond met weer vers groen: de paalwoning wordt dan indien nodig verplaatst. De hectare die ze achterlaten, is door henzelf omgewoeld en bemest, en dus klaar voor het inzaaien van nieuwe voedergewassen!

De varkens hebben biologisch voer, zijn altijd buiten, en krijgen geen preventieve antibiotica. Waarom dan niet het keurmerk ‘biologisch’? Dat is omdat deze boeren vinden dat dierenwelzijn vanzelfsprekend moet zijn. Op hun website leggen ze helder uit hoe ze hun dieren houden. Een keurmerk, met de kosten die daarbij komen kijken, is daardoor niet nodig. Zo kunnen ze het vlees betaalbaar houden, want ook dat vinden ze belangrijk.

De biggen worden gebaard door eigen zeugen, die in de nabije toekomst gedekt zullen worden door eigen beren. Er is een aparte, comfortabele kraamstal, waarin bij heet weer zelfs voor een modderpoel wordt gezorgd. Het slachthuis is kleinschalig en dichtbij.

De boeren streven naar volledige openheid naar de consument. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen op het bedrijf.

Deel deze varkensboer

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben ook jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)