Dykhoeve

Foto’s: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Op Dykhoeve in het Gelderse Herwen lopen honderdtachtig varkens rond van de rassen duroc en berkshire. Elke groep van twintig tot vijfentwintig varkens beschikt over een strook van 2500 m2 grond met een wel heel bijzondere slaap- en rustplek: een paalwoning op negentig centimeter hoogte! De varkens komen daar via een brede loopplank. In de ruimte onder de paalwoning kunnen ze ’s zomers de schaduw opzoeken. De paalwoningen zijn droog en schoon vanbinnen: varkens piekeren er niet over om in hun huis te mesten. Bij warm weer wordt er gezorgd voor een modderbad.

Boeren Jeroen en Gerdien werken graag met dieren, maar ze willen méér: een bedrijf waar op een natuurlijke manier voedsel wordt geproduceerd in een functioneel ecosysteem zonder afvalstromen. Ze streven naar een stikstofuitstoot van nul. Op de boerderij worden voedergewassen verbouwd die de varkens zelf ‘oogsten’. Ze worden bijgevoerd met veldboon, mais en tarwe van een akkerbouwer uit de buurt. Elke maand krijgen ze een nieuwe strook grond met weer vers groen: de paalwoning wordt dan indien nodig verplaatst. Het land dat ze achterlaten, is door henzelf omgewoeld en bemest, en dus klaar voor het inzaaien van nieuwe voedergewassen! En die gewassen nemen de mest weer op.

De biggen worden gebaard door eigen zeugen, die gedekt worden door eigen beren. Er is een aparte, comfortabele kraamstal, waarin bij heet weer zelfs voor een modderpoel wordt gezorgd. De biggen worden tien maanden oud. Het slachthuis is kleinschalig en dichtbij.

De varkens hebben biologisch voer, zijn altijd buiten, en krijgen geen preventieve antibiotica. Waarom dan niet het keurmerk ‘biologisch’? Dat is omdat deze boeren vinden dat dierenwelzijn vanzelfsprekend moet zijn. Op hun website leggen ze helder uit hoe ze hun dieren houden. Een keurmerk, met de kosten die daarbij komen, is daardoor niet nodig. Zo kunnen ze het vlees betaalbaar houden, want ook dat vinden ze belangrijk. Iedereen is welkom om een kijkje te nemen op het bedrijf.

Deel deze varkensboer