Genneper Hoeve

Foto's: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

De Genneper Hoeve in Eindhoven is een biologisch-dynamische boerderij, waar melkvee, tuinbouw, kippen, varkens en bijen samenkomen. Er lopen ongeveer zestien varkens rond. De biggen worden gekocht bij een biologische varkenshouder in Hilvarenbeek. Bij aankoop zijn ze acht tot tien weken oud.

De varkens eten alle smakelijke resten van de boerderij, waaronder de kaaswei uit de kaasmakerij, aangevuld met eigen graan. Ze staan aan het eind van de kringloop van het bedrijf. Om die reden kunnen het er op dit moment niet meer dan zestien zijn. Eerst moet het voeraanbod worden vergroot, daarna kan er uitgebreid worden naar vierentwintig varkens.

Omdat de varkens en andere dieren op de boerderij tot op grote hoogte hun natuurlijke leven leiden, hoeven vijfsterrenboeren Age en Mirjam geen antibiotica te gebruiken. Ook kunnen de varkens hun mooie krulstaart houden – ze zullen elkaar op deze boerderij niet uit verveling in de staart bijten!

Per jaar worden er ongeveer tweeëndertig varkens geslacht. Ze zijn dan zeven à acht maanden oud. Ze gaan altijd met z’n tweeën naar de biologische slager. Maar voor het zover is, hebben ze heerlijk kunnen wroeten in het buitenverblijf, en lekker warm kunnen luieren in het stro van de stal.

De producten worden aan huis verkocht. Age en Mirjam geven ook natuureducatie op de boerderij, zodat kinderen kunnen leren waar hun eten vandaan komt.

Deel deze varkensboer