De Goed Gevulde

Vroeger werden varkens in tijden van overvloed ‘gevuld’ met voedselresten, als een spaarpot. Wanneer tegen de winter de voorraden slonken, werd er geslacht. Dat is wat Inge Vleemingh, de boerin van De Goed Gevulde, nu ook doet met haar ‘goed gevulde spaarvarkens’: voedselverspilling tegengaan, de lokale kringloop sluiten, en de varkens een goed leven bezorgen!

Inge Vleemingh begon ooit als landschapsarchitect met een plan voor duizenden varkens in een groot voedselbos. Iedereen vond het geweldig, maar niemand ging ermee aan de slag. Eind 2016 nam ze daarom het besluit om zelf te starten. Ze ging varkens houden op de grond rond haar huis, de Dinahoeve in Halle (Achterhoek). De varkens zijn een kruising van Husumer- en Duroc-varkens en wilde zwijnen. Ze groeien langzamer dan ‘gewone’ varkens, en krijgen daar alle tijd voor. Er zijn drie zeugen, één beer en zo’n dertig biggen (vleesvarkens), alle op het bedrijf geboren. De varkens lopen het hele jaar buiten, waar ze volop ruimte hebben en genoeg afwisseling door de stukken met groenbemester. Er zijn schuilhutjes. Ze kunnen hun instinct van onderzoeken en wroeten goed uitleven! Dat geldt ook voor hun verlangen om zich in de modder te wentelen, want er is een modderpoel.

De jonge biggen vinden beschutting in een open stal met warmtelamp. Dit is ook de kraamkamer, waar de zeugen hun eigen nest bouwen. Ze krijgen één à twee nesten per jaar, en acht tot twaalf biggen per keer. De varkens leven in familiegroepen. Ze houden hun krulstaart, en worden niet gecastreerd. Ze zijn opvallend ontspannen en nieuwsgierig. Ze laten zich graag over hun buik aaien, en gaan daar dan ook goed voor liggen! Inge ziet ze meerdere malen per dag. Er komen vaak kinderen op bezoek.

De dieren worden gevoerd met voedselresten van de supermarkt, de bakker, de groenteboer, en de kaasmaker. Hun mest blijft achter in de wei. Op de leeftijd van ongeveer een jaar worden ze geslacht. Inge brengt ze zelf weg in een kleine veewagen, meestal met twee tegelijk. De slagerij is tien minuten rijden van het bedrijf. De slager is kundig en werkt met veel rust.

Bezoekers zijn welkom! Wel graag van tevoren een afspraak maken.

Deel deze varkensboer

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben ook jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)