In de beboste heuvels bij Maastricht ligt landgoed Heerdeberg. Coenraad en Sanne werken hard op hun familielandgoed en in het restaurant dat erbij hoort. Ze houden hun eigen varkens: Bonte Bentheimers, een oeroud ras dat goed tegen de kou kan. De varkens leven ’s zomers in het bos en ’s winters in de weide. Een stal hebben ze niet. Bomen, struiken, kreupelhout en een afdak bieden genoeg beschutting. Als het erg koud is, wordt er voor de biggen iets extra’s geregeld. De dieren leven behoorlijk zelfstandig, en zijn (met uitzondering van de zeugen) niet op mensen gericht. Maar dat betekent niet dat ze bang zijn; ze zijn zelfs heel nieuwsgierig! Ze worden gevoerd met gerst en mais uit de regio, producten van de moestuin op het landgoed, snijafval van het restaurant, en fruit dat van de fruitbomen valt. Zo scharrelen ze deels zelf hun kostje bij elkaar. De biggen worden pas bij hun moeder weggehaald als te zien is dat zij (de moeder) daaraan toe is. Als ze bijvoorbeeld wat mager wordt. Op de leeftijd van een à anderhalf jaar worden de varkens geslacht. Dat gebeurt in een kleinschalige slachterij op dertig minuten rijden van het landgoed. De dieren worden daar in alle vroegte (om vijf uur ’s morgens) heen gebracht, als het nog rustig, donker en koel is.

De vijfsterren-varkensboer

De vijfsterren-varkensboeren voldoen aan onze strenge criteria voor een fatsoenlijk varkensleven.

Koop direct bij deze boeren zodat het varken, de boer en uzelf profiteren. De varkens krijgen een beter leven, de boer een redelijk inkomen en u (h)eerlijker vlees.

Als deze kleinschalige initiatieven gesteund worden, kunnen de varkensboeren overleven of zelfs uitbreiden, en kunnen zij een inspiratie zijn voor andere varkensboeren om ook voor vijf sterren te gaan! Lees meer…

Varkensinnood.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Varkens in Nood