Kloosterboerderij van Buuren

Foto's: Varkens in Nood/Sabine Grootendorst

In Horssen, in het Land van Maas en Waal, bevindt zich Kloosterboerderij van Buuren. Hier maakt boer Robert samen met vrouw en zoon zijn droom waar: een scharrelvleesboerderij met eigen vleesverkoop. Sinds maart 2020 verwerken ze het vlees van hun vee zelf in de slagerij van hun boerderijwinkel. Naast koeien en kippen lopen er zo’n 130 varkens rond: acht zeugen van het ras Nederlands landvarken, en hun biggen (een kruising van deze zeugen met durocvarkens).

De varkens zijn het hele jaar buiten. Ze kunnen rusten en schuilen in schuilhutten. ’s Zomers worden er modderpoelen gemaakt. Het voer van de varkens bestaat uit krachtvoer, rogge, tarwezemelen, brood, groente en seizoensfruit uit de moestuin. Er is een kraamstal waar de zeugen zelf een nest kunnen maken om te werpen en hun biggen te verzorgen. Een zeug heeft één- tot tweemaal per jaar een nest van gemiddeld twaalf biggen. Zeug en biggen blijven acht tot negen weken bij elkaar. Daarna verhuist eerst de zeug naar buiten en een week later de biggen.

De varkens worden geslacht als ze tien tot twaalf maanden oud zijn. De boeren brengen hen zelf naar het slachthuis in Druten, op een afstand van tien minuten rijden. 

Bezoekers zijn van harte welkom op de boerderij. Op woensdagmiddag, vrijdagmiddag en zaterdag de hele dag is er altijd wel iemand aanwezig. Op andere dagen vaak ook. Als je er zeker van wilt zijn dat de boeren tijd voor je hebben, kun je het beste van tevoren even contact opnemen.

Deel deze varkensboer