Kloosterboerderij van Buuren

Foto's: Varkens in Nood/Sabine Grootendorst

In Horssen, in het Land van Maas en Waal, bevindt zich Kloosterboerderij van Buuren. Hier maakt boer Robert, samen met zijn vrouw en zoons, zijn droom waar: een scharrelvleesboerderij met boerderijwinkel! Naast koeien en kippen lopen er zo’n vijftig varkens rond: drie zeugen van het ras Nederlands Landvarken, en hun biggen (een kruising van deze zeugen met Duroc-varkens). Er is geen beer op de boerderij; er wordt kunstmatig geïnsemineerd.

De varkens zijn het hele jaar door buiten. Ze kunnen rusten en schuilen in schuilhutten. Er is een kraamstal waar de zeugen zelf een nest kunnen maken om te werpen en hun biggen te verzorgen. De zeugen hebben maximaal tweemaal per jaar een nest van zo’n tien tot vijftien biggen. Na zeven tot negen weken worden de biggen bij de zeug weggehaald.

Het voer van de varkens bestaat uit krachtvoer, rogge, tarwezemelen, brood, en groente en seizoensfruit uit de moestuin. ’s Zomers wordt er een modderpoel gemaakt. Ook aan schaduw is gedacht, maar de boompjes die daar tot dusver voor zorgden, worden door de varkens uit de grond gewroet... De boer denkt na over een oplossing!

De varkens worden geslacht als ze acht à tien maanden oud zijn. De boeren brengen ze zelf naar het slachthuis in Druten, op een afstand van tien minuten rijden. Ze worden elektrisch verdoofd, zodat ook deze laatste episode van hun leven stressvrij is.

Op woensdagmiddag en zaterdag de hele dag staat de boerderij open voor bezoekers. Op andere momenten graag even een afspraak maken, dan kunnen de boeren de tijd voor je nemen!

Deel deze varkensboer

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)