Livar, Abdij Lilbosch

De naam ‘Livar’ komt van ‘Limburgs Kloostervarken’. Welke rassen hebben geleid tot hét Limburgs kloostervarken houden de bedenkers geheim. De varkens worden gehouden op acht locaties verspreid over Limburg, waarvan Abdij Lilbosch in Echt er een is. In de kloostertuinen scharrelen driehonderd varkens. Alleen op deze locatie hebben ze onbeperkt toegang tot een weide; daarom is alleen hier het predicaat ‘vijfsterren’ gegeven. De varkens worden met liefde verzorgd door de monniken. De zeug en haar biggen blijven zes weken bij elkaar. Daarna leven de jonge biggen verder in een groep met oudere biggen. De varkens krijgen Limburgse granen te eten. Een groot deel van deze granen komt van de akkers van de Abdij zelf. De mest van de varkens wordt weer gebruikt om akkers te bemesten van boeren in de omgeving. En daarmee is de cirkel (van grondstoffen) rond!

De vijfsterren-varkensboer

De vijfsterren-varkensboeren voldoen aan onze strenge criteria voor een fatsoenlijk varkensleven.

Koop direct bij deze boeren zodat het varken, de boer en uzelf profiteren. De varkens krijgen een beter leven, de boer een redelijk inkomen en u (h)eerlijker vlees.

Als deze kleinschalige initiatieven gesteund worden, kunnen de varkensboeren overleven of zelfs uitbreiden, en kunnen zij een inspiratie zijn voor andere varkensboeren om ook voor vijf sterren te gaan! Lees meer…

Varkensinnood.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Varkens in Nood