Ouwendorperhoeve

Foto's: Varkens in Nood/Sabine Grootendorst

Vijfsterrenboeren Adriaan en Nelleke hebben een stuk grond in het Veluwse Garderen omgetoverd tot dierenvallei. Ze houden er zeldzame rassen als Friese melkschapen, lakenvelderkoeien en varkens van het ras bonte bentheimer. Er scharrelen meestal zo’n tien varkens rond. De zeugen hebben mooie namen als Donna, Hansje en Hilda. Ze leven in een grote weide aan de bosrand. In een afgezet stuk bos van ongeveer een hectare lopen een deel van het jaar ook varkens. Hun voeding bestaat vooral uit wei (een restproduct uit de eigen schapenkaasmakerij) en biologische brokken. Ze worden bijgevoerd met tuinafval, valappels, peren, beukennoten en eikels. Meer dan 70 procent van hun rantsoen komt van het eigen bedrijf.

Een deel van de biggen wordt verkocht (alleen aan bedrijven die er ook op natuurlijke wijze voor zorgen) en een deel wordt als 'vleesvarkens' gehouden. De varkens gaan na anderhalf jaar jaar de slacht. Varkens in de vee-industrie worden na zes maanden al geslacht.

Adriaan en Nelleke vinden dat een sociaal dier als een varken nooit alleen moet zijn; daarom heeft de beer (het mannetjesvarken) altijd gezelschap, en gaan de varkens altijd met z’n tweeën naar het slachthuis. Ook bijzonder: beide eigenaren zijn dierenarts. Maar de dieren groeien zo rustig op dat er eigenlijk nooit een dokter nodig is!

Deel deze varkensboer