Ouwendorperhoeve

Vijfsterrenboeren Adriaan en Nelleke hebben een stuk grond in het Veluwse Garderen omgetoverd tot dierenvallei, met zeldzame rassen als Friese melkschapen, Lakenvelder koeien en Bonte Bentheimer varkens. De zeugen hebben mooie namen als ‘Bente’, ‘Juffrouw Netje’ en ‘Juf Agaath’. Ze leven in een grote weide aan de bosrand en zijn daar dagelijks aan het wroeten. Ze krijgen rogge van eigen oogst en worden bijgevoerd met wei (een restproduct uit de eigen schapenkaasmakerij), tuinafval, valappels en eikels. Meer dan zeventig procent van het rantsoen komt van het eigen bedrijf. De biggen van de rustige Bentheimers worden deels verkocht (alleen aan bedrijven die er ook op natuurlijke wijze voor zorgen) en deels gehouden om tot vleesvarkens uit te groeien. Daar doet een varken van dit ras wel zo’n anderhalf jaar over. Nogal lang dus, vergeleken met gangbare vleesvarkens die op de leeftijd van zes maanden al geslacht worden. Adriaan en Nelleke vinden dat een sociaal dier als een varken nooit alleen moet zijn; daarom heeft de beer (het mannetjesvarken) altijd gezelschap, en gaan de varkens altijd met zijn tweeën naar het slachthuis als het zover is. Ook bijzonder: beide eigenaren zijn dierenarts. Maar  de dieren groeien zo rustig op dat er eigenlijk nooit medicijnen nodig zijn. 

De vijfsterren-varkensboer

De vijfsterren-varkensboeren voldoen aan onze strenge criteria voor een fatsoenlijk varkensleven.

Koop direct bij deze boeren zodat het varken, de boer en uzelf profiteren. De varkens krijgen een beter leven, de boer een redelijk inkomen en u (h)eerlijker vlees.

Als deze kleinschalige initiatieven gesteund worden, kunnen de varkensboeren overleven of zelfs uitbreiden, en kunnen zij een inspiratie zijn voor andere varkensboeren om ook voor vijf sterren te gaan! Lees meer…

Varkensinnood.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Varkens in Nood