Puur Berkshire

Foto's: Varkens in Nood/Sabine Grootendorst

Naast kippen, houden Hennie en Lianda uit het Brabantse Heeswijk varkens: Berkshire-varkens, gekozen vanwege het lieve karakter. De varkens leven in vrijheid in het stuk bos naast hun huis. Ze kunnen rusten en schuilen in veldhokken, die ook voor de jonge biggen voldoende beschutting bieden. Bij warm weer genieten ze van een modderbad. Soms lopen ze in de velden van de bloemenkwekerij van het bedrijf: ze ruimen de restanten op en woelen de grond om, zodat die weer klaar is voor de volgende periode met bloemen. Hun voer bestaat uit afval van bedrijven in de buurt (een whiskystokerij, een groenteveiling) en van de eigen streekwinkel. Daarnaast krijgen ze varkensbrokken. Hun drinken komt van water dat afkomstig is van de bloemen. Als de waterbak overstroomt, hebben de varkens een modderpoel. Dat is in de praktijk altijd het geval!

’s Middags gaan de boeren relaxen bij de varkens – of is het andersom? Er lopen zo'n dertig varkens rond: zeugen, beren en biggen. Een zeug krijgt één nest per jaar, de biggen worden niet bij haar weggehaald.

Per jaar worden er ongeveer twintig varkens geslacht, op de leeftijd van tien tot twaalf maanden. Ze hebben dan een stressvrij leven achter de rug, met veel ruimte, rollen in de modder, rennen en wroeten, en een liefdevolle verzorging. Hennie en Lianda brengen de varkens zelf naar de slachter, die met zorg gekozen is. De rit duurt vijftien tot twintig minuten.

Het varkensterrein ligt aan een weg, waardoor belangstellenden de varkens kunnen zien. En er is een wei waar bezoekers tussen de varkens kunnen lopen. Hennie en Lianda zijn altijd aanwezig en weten alles te vertellen over de bijzonderheden van het Berkshire-ras.

Deel deze varkensboer