Puur Berkshire

Naast kippen en kalkoenen, houden Hennie en Lianda uit het Brabantse Heeswijk varkens: Berkshire-varkens, gekozen vanwege het lieve karakter. De varkens leven in vrijheid in het stuk bos naast hun huis. Ze kunnen rusten en schuilen in veldhokken, die ook voor de jonge biggen voldoende beschutting bieden. Bij warm weer genieten ze van een modderbad. Soms lopen ze in de velden van de bloemenkwekerij van het bedrijf: ze ruimen de restanten op en woelen de grond om, zodat die weer klaar is voor de volgende periode met bloemen. Hun voer bestaat uit brokjes in de ochtend, eikels bij de lunch, en bieten en groenvoer van eigen kweek in de avond.

’s Middags gaan de boeren relaxen bij de varkens – of is het andersom? Het aantal varkens varieert: er zijn zes tot zeven zeugen, een beer en een wisselend aantal biggen. Hennie en Lianda streven ernaar om jaarlijks zo’n vijftien varkens te fokken. Een zeug krijgt één nest per jaar, de biggen worden niet bij haar weggehaald. Op de leeftijd van elf tot dertien maanden worden de varkens geslacht. Ze hebben dan een stressvrij leven achter de rug, met veel ruimte, rollen in de modder, rennen en wroeten, en een liefdevolle verzorging. Hennie en Lianda brengen de varkens zelf naar de slachter, die met zorg gekozen is. De rit duurt vijftien tot twintig minuten.

Het varkensterrein ligt aan een weg, waardoor belangstellenden de varkens kunnen zien. Sinds kort hebben Hennie en Lianda een nieuwe wei, waar bezoekers tussen de varkens kunnen lopen. Op het informatiebord kunnen de bezoekers lezen over de bijzonderheden van het Berkshire-ras.

Deel deze varkensboer

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben ook jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)