Stadsvarkens

Foto's: Varkens in Nood/Sabine Grootendorst

Je moet ze weten te vinden, de stadsvarkens in het Veldhuizerbos aan de rand van Ede. Maar misschien vinden ze jou wel eerst! Deze Hongaarse wolvarkens wonen in een groot bosgebied (een hectare) waar ook gewandeld mag worden. Ze zijn daardoor heel tam en ontspannen. In de winter hebben ze lange krulharen die hen lekker warm houden, in de zomer verdwijnen de krullen soms en blijven er alleen rechte haren over. Ze zijn meestal samen, met z’n drieën of vieren.

De varkens worden gevoerd met reststromen van de groenteboer, de biologische kaasboerderij, de biologische bierbrouwerij en de biologische desembakker. Het aangeboden menu vullen ze zelf aan met wat ze in het bos vinden. Het bos wordt steeds gevarieerder door het gedrag van de varkens; heel interessant hoe de biodiversiteit onder invloed van de varkens groeit! Ze wroeten, graven, modderen of doen een dutje in de zon wanneer ze daar zin in hebben. Toch zullen deze stadsvarkens uiteindelijk opgegeten worden. Ze worden geslacht op de leeftijd van anderhalf jaar, wat erop neerkomt dat er per jaar één varken wordt geslacht. De slachterij is met zorg gekozen.

De stadsvarkens hebben nóg een functie: aandacht vragen voor de waarde van voedsel. Doordat mensen deze varkens leren kennen als dieren met behoeftes en een eigen karakter, worden ze zich bewuster van wat ze eten. Stichting Stadsvarkens bestaat inmiddels vier jaar, de varkens van nu zijn de vijfde lichting. Op het terrein zijn foto’s te zien van alle varkens die er geleefd hebben. De stichting wil mensen voedselbewust maken, respect bijbrengen voor de natuur en voor de productie van voedsel, en verspilling van voedsel tegengaan. Deze educatie wordt mede door de wolvarkens op een wel heel gezellige manier verzorgd!

Deel deze varkensboer

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)