Stichting De Wederkerigheid

Foto's: Varkens in Nood/Sabine Grootendorst

De biologische zorgboerderij van Stichting De Wederkerigheid bevindt zich op Landgoed De Reehorst in Driebergen. Er worden zeldzame rassen schapen, kippen én varkens gehouden. De varkens zijn Bonte Bentheimers, een oud varkensras met prachtige vlekken. Op een ruim stuk land met modderpoel leven één beer en één zeug, met regelmatig een toom biggen. Als er biggen zijn worden beer en zeug van elkaar gescheiden, maar ze kunnen elkaar nog zien en besnuffelen door het hek. De biggen kunnen zelf kiezen of ze zich in het verblijf van vader of moeder vermaken. Alle varkens hebben toegang tot een stal om in te schuilen en te rusten in het stro, lekker ruim en goed geventileerd. 

De sfeer bij de varkens is relaxed: we zien spelende biggen, een ontspannen zeug en een rustige, nieuwsgierige beer, die goed omgaat met de biggen. Ook als er geen biggen zijn gaan beer en zeug gemoedelijk met elkaar om. De varkens zijn erg nieuwsgierig en niet bang voor mensen. Het voedsel van de dieren bestaat uit biologische brokken, brood, onkruid uit de moestuin van het landgoed, en groenteafval uit de keuken.

De stichting verkoopt de biggen bij voorkeur levend, maar als dat niet lukt, gaan ze rond de leeftijd van negen maanden naar de slacht. Vleesproductie is niet het doel van deze zorgboerderij, maar als er toch geslacht moet worden, wordt het vlees verkocht in de eigen boerderijwinkel.

Deel deze varkensboer