Stichting De Wederkerigheid

Foto's: Varkens in Nood/Sabine Grootendorst

De biologische zorgboerderij van Stichting De Wederkerigheid bevindt zich op Landgoed De Reehorst in Driebergen. Er worden diverse soorten vee gehouden, waaronder varkens van het ras bonte bentheimer. Toen wij kwamen kijken, waren er één zeug, één beer en vier biggen. De varkens hebben een ouderwetse stal om in te schuilen en te rusten, lekker ruim en goed geventileerd. De beer en de zeug staan apart, alleen als er gedekt moet worden, staan ze samen. De zeug wordt tweemaal per anderhalf jaar gedekt. (Als ze toch tweemaal in een jaar drachtig wordt, komt dat doordat de beer is ontsnapt!) De biggen blijven acht tot negen weken bij hun moeder. Daarna mogen ze af en toe nog wel ’s nachts bij haar slapen, maar overdag heeft zij dan rust en tijd om te eten. Een deel van de stal is alleen toegankelijk voor biggen, de zeug kan daar niet komen.

Vanuit de stal hebben de varkens uitloop naar een weiland met modderpoel, aarde en begroeiing. Het weiland is gesplitst in een deel voor de beer en een deel voor de zeug, maar ze kunnen elkaar zien en aanraken. De biggen kunnen in beide weides komen. De sfeer is relaxed: we zien spelende biggen, een ontspannen zeug en een rustige, nieuwsgierige beer, die goed omgaat met de biggen. De varkens zijn erg nieuwsgierig en niet bang voor mensen. Het voedsel van de dieren bestaat uit biologische brokken, brood, onkruid uit de moestuin van het landgoed, en groenteafval uit de keuken.

De stichting verkoopt de varkens bij voorkeur levend (bijvoorbeeld aan een kinderboerderij), maar als dat niet lukt, gaan ze rond de leeftijd van één jaar naar de slacht. Zo maken ze plaats voor nieuwe biggen. Vleesproductie is niet het doel van deze zorgboerderij, maar als er toch geslacht moet worden, wordt het vlees verkocht in de boerderijwinkel.

Deel deze varkensboer

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)