Stichting De Wederkerigheid

De biologische zorgboerderij van Stichting De Wederkerigheid bevindt zich op Landgoed De Reehorst in Driebergen. Er worden diverse soorten vee gehouden, waaronder varkens van het ras Bonte Bentheimer. Er zijn twee zeugen, één beer en – toen wij kwamen kijken – tien biggen. De varkens hebben een ouderwetse stal om in te schuilen en te rusten, lekker ruim en goed geventileerd. De beer en de zeugen staan apart. Alleen als er gedekt moet worden, staat er een zeug bij de beer, wat in de praktijk betekent dat de beer nooit lang alleen is. Een deel van de stal is alleen toegankelijk voor biggen; de zeugen kunnen daar niet komen. Vanuit de stal hebben de varkens uitloop naar een weiland met modderpoel, aarde en begroeiing. Het weiland is gesplitst in een deel voor de beer en een deel voor de zeugen, maar ze kunnen elkaar zien en aanraken. De biggen kunnen in beide weides komen. De sfeer is relaxed: we zien spelende biggen, ontspannen zeugen en een rustige, nieuwsgierige beer, die goed omgaat met de biggen. Het voedsel van de dieren bestaat uit biologische brokken, brood, en tuinafval uit de moestuin van het landgoed. De varkens zijn erg nieuwsgierig, en niet bang voor mensen. Per jaar wordt er hooguit één varken geslacht. De afgelopen jaren werd er helemaal niet geslacht: alle biggen werden verkocht.

De vijfsterren-varkensboer

De vijfsterren-varkensboeren voldoen aan onze strenge criteria voor een fatsoenlijk varkensleven.

Koop direct bij deze boeren zodat het varken, de boer en uzelf profiteren. De varkens krijgen een beter leven, de boer een redelijk inkomen en u (h)eerlijker vlees.

Als deze kleinschalige initiatieven gesteund worden, kunnen de varkensboeren overleven of zelfs uitbreiden, en kunnen zij een inspiratie zijn voor andere varkensboeren om ook voor vijf sterren te gaan! Lees meer…

Varkensinnood.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Varkens in Nood