De Varkenshoederij

Foto's: Varkens in Nood/Sabine Grootendorst

Boer Joshua uit Mechelen is pas 25 jaar oud. Tijdens zijn opleiding liep hij stage bij een ‘gewone’ varkenshouderij: alles wat hem aantrekt aan het werken met varkens, ontbrak daar… Het motiveerde hem om het zelf heel anders aan te gaan pakken – en dat is hem gelukt! De varkens op zijn bedrijf zijn een kruising van durocvarkens en landvarkens. Er zijn dertien zeugen, die jaarlijks gemiddeld twee keer een nest van elf biggen hebben.

De varkens worden niet op een vaste plek gehouden maar gehoed over verschillende gronden in de vrije natuur. ’s Zomers begrazen ze graslanden, bossen en akkers. ’s Winters verblijven ze in een mooie stal met een overdekte buitenuitloop die grenst aan een weide. Ze kunnen dus naar buiten wanneer ze daar behoefte aan hebben.

De Varkenshoederij heeft in België een stal waar de zeugen lopen en de biggen worden geboren. De stal heeft strohokken en een overdekte en afsluitbare buitenuitloop. Zo kunnen de dieren buiten lopen, maar zijn ze beschermd tegen weer, wind en wilde zwijnen (een gevaar in verband met de varkenspest). Er zijn vier ruime kraamhokken waar de biggen geboren worden, en er is een verwarmde biggenkas. Wanneer de biggen oud genoeg zijn, komen ze mee naar Mechelen om de velden te verkennen.

De varkens krijgen biologisch voer en wei. En verder voeden ze zich natuurlijk met wat ze zelf bij elkaar grazen en wroeten! Boer Joshua komt minstens twee keer per dag bij de varkens kijken. Als een zeug gaat werpen, komt hij vaker. De varkens zijn nieuwsgierig en ontspannen, en duidelijk vertrouwd met Joshua.

Als de dieren een jaar oud zijn, worden ze geslacht. Joshua brengt ze zelf naar de slachterij, een rit van ongeveer een uur. Het vlees wordt door De Varkenshoederij zelf verwerkt en verkocht.

Deel deze varkensboer