De Varkenshoederij

Boer Joshua uit Mechelen is pas 23 jaar oud. Tijdens zijn opleiding liep hij stage bij een gangbaar varkensbedrijf: dat motiveerde hem om te laten zien dat het ook héél anders kan! En het is hem gelukt. Zijn bedrijf telt acht zeugen en zo’n honderd biggen en volwassen varkens – een kruising van Duroc- en landvarkens. In de weiden naast zijn ouderlijk huis, waar hijzelf ook woont, leven de zeugen en de jonge biggen. Een aantal van de biggen blijft daar, een aantal gaat naar een weide verderop. Ze worden na twee maanden bij hun moeder weggehaald. In de weiden zijn houten hutjes, struiken en plastic hutten om te schuilen. Op een aantal minuten rijden heeft Joshua een weiland in bruikleen. Bomen en struiken zorgen daar voor natuurlijke beschutting, en er is een groot grasveld. Er is ook een natuurlijke bron, wat betekent dat er altijd een modderbad genomen kan worden. De varkens zijn nieuwsgierig en ontspannen, en duidelijk vertrouwd met Joshua. Als ze tien maanden oud zijn, worden ze geslacht. Joshua brengt ze zelf naar de slachterij, dat is een rit van zo’n vijftien minuten. Aan het grote weiland grenst een eetgelegenheid. Die voert z’n restproducten aan de varkens, en neemt zelf veel van het vlees af. Een mooie kringloop! De varkens op de grote weide zijn zichtbaar voor het publiek. Ook dat is mooi.

De vijfsterren-varkensboer

De vijfsterren-varkensboeren voldoen aan onze strenge criteria voor een fatsoenlijk varkensleven.

Koop direct bij deze boeren zodat het varken, de boer en uzelf profiteren. De varkens krijgen een beter leven, de boer een redelijk inkomen en u (h)eerlijker vlees.

Als deze kleinschalige initiatieven gesteund worden, kunnen de varkensboeren overleven of zelfs uitbreiden, en kunnen zij een inspiratie zijn voor andere varkensboeren om ook voor vijf sterren te gaan! Lees meer…

Varkensinnood.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Varkens in Nood