Vleesboerderij Van Trijp

Foto's: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Vleesboerderij Van Trijp in het Brabantse Schijf had oorspronkelijk alleen vleeskoeien; in 2019 zijn daar varkens bij gekomen. De boeren hebben bewust gekozen voor het ras Tamworth: een oud Engels ras, dat stamt van het Europese wilde zwijn. Tamworth-varkens staan hoog op hun poten en zijn dus goede hardlopers! De varkens zijn sterk en leven het hele jaar door buiten. Ze hebben een kleine weide tot hun beschikking. Er is een modderpoel en een stukje scharrelbos. De varkens kunnen slapen en schuilen in een hok waar ze een lekker nest van stro hebben. Maar van een dutje in de buitenlucht zijn ze ook niet vies!

Hun voer is gevarieerd en seizoensgebonden. De basis bestaat uit brokken die alle benodigde voedingsstoffen bevatten. Daarnaast eten ze (rest)groenten uit de moestuin, valappels, eikels, kastanjes, gras met klaver, verse maiskolfjes en hooi – allemaal van de eigen boerderij. Ook krijgen ze elke week oud brood van de lokale bakker.

De varkens worden geslacht als ze ongeveer een jaar oud zijn. De slachterij is op tien minuten rijden, en werkt kleinschalig. Ze gaan altijd met z’n tweeën, en krijgen voer en drinken mee. Ze blijven tot het laatst bij elkaar. De boeren hebben het er moeilijk mee als de varkens weggaan. Ze houden van hun varkens, en dat is niet verwonderlijk: de dieren zijn vriendelijk en dol op aandacht.

Het vlees wordt verkocht op de boerderij zelf. Geïnteresseerden kunnen een rondleiding krijgen op het bedrijf. Ook schoolklassen zijn van harte welkom!

Deel deze varkensboer