Vleesboerderij van Trijp

Foto's: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Vleesboerderij Van Trijp in het Brabantse Schijf had oorspronkelijk alleen vleeskoeien; ruim een jaar geleden zijn daar varkens bij gekomen. De boeren hebben bewust gekozen voor het ras tamworth: een oud Engels ras, dat stamt van het Europese wilde zwijn. Tamworthvarkens staan hoog op hun poten en zijn dus goede hardlopers! De varkens zijn sterk en leven het hele jaar door buiten. Ze hebben een kleine weide tot hun beschikking, omringd door bomen. Er is een modderpoel en een stukje scharrelbos. De varkens kunnen slapen en schuilen in een hok waar ze een lekker nest van stro hebben. Maar van een dutje in de buitenlucht zijn ze ook niet vies!

Hun voer is gevarieerd en seizoensgebonden. De basis bestaat uit brokken die alle benodigde voedingsstoffen bevatten. Daarnaast eten ze (rest)groenten uit de moestuin, valappels, eikels, kastanjes, gras met klaver, verse maiskolfjes en hooi – allemaal van de eigen boerderij. Ook krijgen ze elke week oud brood van de lokale bakker.

Er zijn op het moment veertien varkens. De boeren willen graag uitbreiden naar zo’n dertig varkens. Ze kopen de varkens altijd met twee tegelijk bij een landgoed in de buurt. In het voorjaar van 2020 zijn er voor het eerst biggen geboren op de boerderij; de zeug werd gedekt in het bos bij het landgoed. De boeren denken erover om zelf te gaan fokken. In dat geval moet er een beer gevonden worden voor op de boerderij.

De varkens worden geslacht als ze ongeveer een jaar oud zijn. De slachterij is op tien minuten rijden, en werkt kleinschalig. De varkens worden opgehaald. Ze gaan altijd met z’n tweeën, en krijgen voer en drinken mee. Ze blijven tot het laatst bij elkaar. De boeren hebben het er moeilijk mee als de varkens weggaan. Ze houden van hun varkens, en dat is niet verwonderlijk: de dieren zijn vriendelijk en dol op aandacht.

Het vlees wordt verkocht op de boerderij zelf. Geïnteresseerden kunnen een rondleiding krijgen op het bedrijf. Ook schoolklassen zijn van harte welkom!

Deel deze varkensboer

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)