Waddenvarkens

Foto's: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Toen de kinderen van Edwin en Petra klein waren, vroegen ze regelmatig waar het vlees op hun bord vandaan kwam, en of het wel een goed leven had gehad. Edwin en Petra konden daar eigenlijk geen antwoord op geven… Dus besloten ze om zelf varkens aan te schaffen, en die op hun boerderij in het Noord-Groningse Uithuizermeeden een zo stressvrij mogelijk leven te geven. Eind 2011 arriveerden de eerste vier biggetjes. Inmiddels lopen er zo'n honderd varkens: zeugen van het ras bonte bentheimer, een beer van het ras duroc, en vleesvarkens van eigen fok.

De varkens zijn het hele jaar buiten, waar ze kunnen wroeten, rennen en luieren. Het zijn harige dieren, die goed tegen winterse omstandigheden kunnen. Ze krijgen de kans om in hun eigen tempo te groeien; dat duurt bij deze varkens twee keer zo lang als bij varkens in de reguliere varkenshouderij. Het voer dat ze krijgen, bestaat uit zelf samengestelde brokken van grondstoffen uit de omgeving, en bierbostel – een zeer eiwitrijk restproduct – van een brouwerij in de buurt.

Per jaar worden er ongeveer honderd varkens geslacht; gemiddeld twee per week. De varkens worden minimaal een jaar oud. Om de rit naar de slachterij zonder stress te laten verlopen, brengt Edwin ze zelf. Hij geeft de varkens de tijd om te wennen aan de trailer, zodat ze zonder zorgen meegaan. De slachterij is in Groningen, op vijftien minuten rijden.

Boer Edwin verwerkt zelf op ambachtelijke wijze het vlees, dat verkocht wordt in de eigen slagerij, op markten en via de webshop. Binnenkort gaan deze Vijfsterren-boeren nog een stap verder: ze willen de varkens zelf gaan slachten! Op die manier dragen Edwin en Petra de zorg voor het hele proces: van dekking tot slacht - tot het verwerken en verkopen van het vlees. 

Deel deze varkensboer

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)