Waddenvarkens

Foto's: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Toen de kinderen van Edwin en Petra klein waren, vroegen ze regelmatig waar het vlees op hun bord vandaan kwam, en of het wel een goed leven had gehad. Edwin en Petra konden daar eigenlijk geen antwoord op geven… Dus besloten ze om zelf varkens aan te schaffen, en die op hun boerderij in het Noord-Groningse Uithuizermeeden een zo stressvrij mogelijk leven te geven. Eind 2011 arriveerden de eerste vier biggetjes. Inmiddels lopen er zo'n honderd varkens: zeugen van het ras bonte bentheimer, een beer van het ras duroc, en vleesvarkens van eigen fok.

De varkens zijn het hele jaar buiten, waar ze kunnen wroeten, rennen en luieren. Het zijn harige dieren, die goed tegen winterse omstandigheden kunnen. Het voer dat ze krijgen, bestaat uit zelf samengestelde brokken van grondstoffen uit de omgeving, en bierbostel – een zeer eiwitrijk restproduct – van een brouwerij in de buurt.

Per jaar worden er ongeveer honderd varkens geslacht; gemiddeld twee per week. De varkens worden minimaal een jaar oud. Om de rit naar de slachterij zonder stress te laten verlopen, brengt Edwin ze zelf. Hij geeft de varkens de tijd om te wennen aan de trailer, zodat ze zonder zorgen meegaan. De slachterij is in Groningen, op vijftien minuten rijden.

Boer Edwin verwerkt zelf het vlees, dat verkocht wordt in de eigen slagerij in het dorp, op markten en via de webshop. Edwin en Petra vinden het belangrijk om zorg te dragen voor het hele proces: van dekking tot slacht  tot het verwerken en verkopen van het vlees.

Deel deze varkensboer