De Wijckse Hoeve

Foto’s: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Vijfsterrenboeren Arthur en Monique houden bijzondere varkens. In ruime weides lopen Mangalitza varkens – ook wel bekend als Hongaarse wolvarkens. Ieder varken heeft wel 20 vierkante meter tot zijn beschikking. Er is dus meer dan genoeg ruimte om te wroeten, rennen en onderzoeken. Wat Arthur en Monique betreft is dit de enige goede manier om vlees te produceren.

Het Mangalitza varken is een echt oervarken dat prima het hele jaar buiten kan vertoeven. Op de Wijckse Hoeve ontbreekt het de dieren aan niets. Zo worden de varkens iedere dag geborsteld – wolvarkens hebben een langere, krullende vacht – en krijgen ze naast hun maaltijden van groenten en krachtvoer ook regelmatig wat brood of fruit als traktatie.

De varkens leven in groepen. Zelfs de fokbeer heeft gezelschap en staat nooit en te nimmer alleen. Alle varkens hebben toegang tot overdekte verblijven met een ruim pak stro. Op warme dagen bieden bomen en schaduwdoeken beschutting tegen de zon. Ook kunnen de varkens heerlijk afkoelen in modderpoelen.

De zeugen krijgen maximaal één keer per jaar biggen. Een week voor het werpen gaat ze naar een apart onderkomen mét eigen natuurlijke uitloop. Daar krijgt de zeug stro en takken zodat ze zelf een nest kan maken voor haar biggen.

De biggen gaan na 18 tot 24 maanden naar de slacht. De varkens mogen eerst rustig wennen aan de aanhanger waarin ze vervoerd zullen worden. Zo wordt angst op de dag van transport vermeden. De duur van het transport wordt kort gehouden – het is een rit van 35 minuten. Het slachten zelf gebeurt bij een kleinschalige slager.

Deel deze varkensboer