De vijfsterren-varkensboer

vijfsterren-varkensboer
Foto: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

De vijfsterren-varkensboeren voldoen aan onze strenge criteria om varkens een fatsoenlijk bestaan te garanderen. De dieren mogen tot aan de slacht een zo natuurlijk mogelijk leven leiden. Wat houdt dat in?

Over de varkens

De varkens van de vijfsterren-varkensboeren kunnen hun dagen doorbrengen zoals ze dat het liefste doen: wroetend en op zoek naar eten, en lekker luierend in de modder of in de wei. Luieren in de modder doen ze vooral bij warm weer; omdat ze niet kunnen zweten, is dat dé manier om af te koelen. Bij sommige vijfsterren-varkensboeren is er een modderpoel op de boerderij, andere maken deze op warme dagen.

Wanneer een zeug zwanger is, maakt ze graag een nest voor haar biggen. Omdat de zeugen van een vijfsterrenboer ook rond de bevallingstijd vrij mogen rondscharrelen, kunnen ze hun biggen zelf verzorgen. Ze liggen samen in een lekker zacht nest. Wist je dat een big al binnen een week zindelijk is? Als varkens genoeg ruimte krijgen, doen ze hun behoefte nooit op de plek waar ze slapen en houden ze hun leefomgeving mooi schoon.

Als varkens een goed leven hebben en zich niet vervelen, kunnen ze hun mooie krulstaart behouden. Verveelde varkens gaan namelijk in elkaars staart bijten, wat maakt dat deze uit voorzorg gecoupeerd wordt. Dat zal bij de vijfsterrenboeren niet voorkomen! Ook hoeft er bijna nooit een dierenarts te komen; de varkens leven lekker in de buitenlucht, waar ze een natuurlijke weerstand opbouwen en veel minder kans lopen op besmettelijke ziektes en longproblemen. Bij voorkeur worden de biggen niet gecastreerd, maar als dat toch gedaan wordt, gebeurt het bij de vijfsterren-varkensboer onder verdoving. Omdat het allemaal kleinschalige bedrijven zijn – in omvang variërend van drie tot honderd varkens – heeft de boer tijd en aandacht voor alle dieren.

Over de boeren

De vijfsterren-varkensboeren bevinden zich in het hele land. Sommige verkopen het vlees vanaf de boerderij, andere hebben een webwinkel. Als het vlees direct bij de boer gekocht wordt, profiteert iedereen: de klant betaalt een eerlijke prijs, de boer krijgt een eerlijk inkomen, het varken krijgt een eerlijk leven. Op deze manier kan de boer zijn werk blijven doen – of zelfs uitbreiden – en het goede voorbeeld geven aan andere varkenshouders. Zo kan het aantal vijfsterren-varkensboeren blijven groeien. Hebben we een vijfsterren-varkensboer die aan onze criteria voldoet gemist? Laat het ons weten!

Deel deze pagina