De vijfsterren-varkensboer

vijfsterren-varkensboer
Foto: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Varkens in Nood droomt van een wereld waarin mensen geen vlees eten. Dat is mogelijk, omdat er volop gezonde alternatieven zijn. Eet je nog vlees, dan willen we je vragen: doe dit alsjeblieft bewust (en zo min mogelijk). Koop varkensvlees alleen bij een vijfsterren-varkensboer.

Vijfsterren-varkensboeren doen het namelijk anders. Ze houden varkens die, tot de slacht, zo natuurlijk mogelijk kunnen leven. Wat betekent dit?

Over de varkens

De varkens van vijfsterren-varkensboeren kunnen hun dagen doorbrengen zoals ze dat het liefste doen: wroetend, op zoek naar eten, of lekker luierend in de modder of de wei. Luieren in de modder doen ze vooral bij warm weer. Omdat ze niet kunnen zweten, is dat dé manier om af te koelen.

Wanneer een zeug zwanger is, maakt ze graag een nest voor haar biggen. Omdat de zeugen van een vijfsterrenboer ook rond de bevallingstijd vrij rondscharrelen, kunnen ze hun biggen zelf verzorgen. Ze liggen samen in een zacht nest. Een big is al binnen een week zindelijk. Als varkens genoeg ruimte krijgen, doen ze hun behoefte nooit op de plek waar ze slapen en houden ze hun leefomgeving schoon.

Bij de meeste vijfsterrenboeren worden de biggen niet gecastreerd. Is dat wel het geval (vanwege de geur die sommige beren bij de bereiding van hun vlees hebben) dan gebeurt het onder verdoving. Verder hoeft er bijna nooit een dierenarts te komen. De varkens leven lekker in de buitenlucht. Ze bouwen een natuurlijke weerstand op, waardoor ze veel minder snel ziektes oplopen.

Over de boeren

Vijfsterren-varkensboeren verdienen ons respect. Ze hebben geïnvesteerd in dierenwelzijn. In een ander, kleinschaliger soort bedrijfsvoering, waarin de varkens veel persoonlijke aandacht krijgen. Het is geen vetpot, maar de voldoening is groot.

Hulde dus aan de vijfsterren-varkensboeren. Zij zijn de pioniers, de wegbereiders. En hopelijk een inspiratie voor veel ondernemers na hen, die laten zien dat er meer is dan het maken van winst. Eet je nog varkensvlees, doe het dan bewust, en koop alleen bij de vijfsterrenboer.

Vijfsterren-varkensboeren zijn er in het hele land. Sommige verkopen het vlees vanaf de boerderij, vaak naast andere biologische producten. Andere verkopen het via een webwinkel, slagerij of restaurant. Bij veel boeren ben je welkom om rond te kijken en de varkens te ontmoeten.

Over de criteria

Varkens in Nood hanteert strenge criteria om boeren tot de groep van vijfsterren-varkensboeren te rekenen. Hoor je op de lijst maar ben je nog niet toegevoegd, of ken je iemand voor wie dat geldt? Laat het ons weten.

Deel deze pagina